Origan


rigani11

rigani77

.lkjhyt - Copie TYYTTT      Une des épices les plus utilisées en Grèce, c’est l’origan (le rigani comme on dit ici).
Et, on en a beaucoup !
Il suffit de trouver un chemin de terre, d’attendre l’été et on ramasse.
Comme je dois en remasser beaucoup, j’ai amené avec moi ma belle-mère, pour qu’elle m’aide.

Préparation:
– il faut tout dabord faire sécher les fleurs dans une pièce bien aérée ou sur votre balcon, mais à l’ombre.
– ensuite, il suffit de les passer au mixer et de les mettre dans de petits ou gros bocaux.
L’origan accompagne trés bien les viandes, poissons grillés, salade de tomates, presque tout sur votre table.
Photos prisent par Ellada Valérie (Panasonic DMC FZ200) Lesvos Grèce.

images klikk      Ένα από τα πιο διαδεδομένο μπαχαρικό στην Ελλάδα είναι το ρίγανη.
Και έχουμε πολλά !
Απλά βρείτε ένα χωματόδρομο, περιμένετε για το καλοκαίρι και μαζεύετε.
Επειδή πρέπει να μαζέψω πολύ, έφερα μαζί μου την πεθερά μου, για να με βοηθήσει.

Προετοιμασία:
– Πρώτα απ ‘όλα, ξεραίνονται τα λουλούδια σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο ή στο μπαλκόνι σας, αλλά στη σκιά.
– Στη συνέχεια, τα  αλέθουμε στο μίξερ και τα βάζουμε σε μικρά ή μεγάλα βαζάκια.
Το ρίγανη συνοδεύει πολύ καλά το κρέας, ψάρι στη σχάρα, σαλάτα ντομάτα, σχεδόν τα πάντα στο τραπέζι σας.
Φωτογραφίες από την Ellada Valérie (Panasonic DMC-FZ200) Λέσβος.

jytr - Copie      One of the most used spice in Greece is the oregano (the rigani as they say here).
And there are many !
Just find a dirt road, wait for the summer and them gather.
Because I need a lot of oregano, I brought with me my mother-in-law, so she helps me.

Preparation:
– First of all it is necessary to dry the flowers in a well ventilated room or on your balcony, but in the shade.
– Put it in the mixer and then in a small or large jars.
Oregano can be served with meat, grilled fish, tomato salad, almost everything on your table.
Pictures taken by Ellada Valérie (Panasonic DMC-FZ200) Lesvos Greece.

rigani33

rigani99

rigani1

rigani

rigani2


Ellada Valerie 2016 gr.©

Panasonic DMC FZ200


 

Expatrié en Grèce

Advertisements

6 comments

  1. Nice post. Oregano is a great spice. Getting the flowers and starting from scratch was very interesting. Looks like it takes a lot of work to come up with ground oregano. Great photos.

  2. Bonjour Ellada, ton billet est magnifique et comme tout cela doit sentir bon. J’aime beaucoup l’origan. Ces champs d’origan sont magnifiques. Bravo pour ce travail.

  3. We love this herb, and use it a lot. This year I am growing some from seed, but I expect it won’t have the really strong flavour that true Greek Oregano has.


COMMENTAIRE - COMMENT - ΣΧΟΛΙΑ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s